Масаж с вендузи

Вакум-терапията е известна от дълбока древност. Първите сведения за използването й са свързани с първобитните общества (аборигени  в Австралия и Америка), в последствие постепенно се е  усъвършенства и разпространила по цял свят, като най-широка популярност като лечебно средство е добила в страните от Изтока – Монголия, Корея и Япония.

Основни механизми и принципи на действие на вакум-масажа.

Под думата масаж обикновено се разбира въздействие върху определен повърхност от тялото ръчно или чрез специални устройства с терапевтични цели. При терапията с вендузи този ефект се постига посредством вакум.

При прилагането на вакум-терапията върху телесната повърхност, меките тъкани се въвличат във вендузата, като по този начин се създава вертикално налягане.  Движейки вендузата по кожата, се създава хоризонтално налягане. По този начин върху организма действат два компонента – вертикални и хоризонтални сили. Именно тези две налягания позволяват  да се въздейства върху тъканите в дълбочина (по-дълбоките слоеве на мускулите, сухожилията и др. тъкани), които при другите типове масаж не са достъпни. При това значително се усилва микроциркулацията на течности – кръв, лимфа (интерстициална течност). Стимулират се нервните окончания, капиляри и магистрални кръвоносни съдове. Предвид мощното въздействие, се включва и допълнителна капилярна мрежа, която до този момент не е била активна. Това е един от механизмите на вакум-терапията, който дава осезаем  терапевтичен ефект. Всичко казано до тук дава основание за приложение на вакум-терапията при различни заболявания.

Много важен е и принципът на постепенно увеличаване силата на вакума ( с 10 – 30 %) при всеки следващ сеанс с цела да не се получат адаптационни процеси в организма.Важно е да се запомни, че най-оптималният ефект на  вакум-терапията се  наблюдава след завърщване на лечебния курс. Сумираният терапевтичен ефект продължава месеци наред, дори година.

Вакум-терапията при целулит и затлъстяване.

Специалистите определят целулита като изменение  в структурата на мастната тъкан, вседствие на смущения в метаболитните процеси. Тези смущения се изразяват в нарушение в лимфо- и кръвообращението, в резултат на което се получава гниене на продукти на клетъчно ниво. Под кожата се сформират микровъзли, които  излизайки на повърхността на кожата наподобяват портокалова кора ( портокалова кожа ).

Механизмът на образуване на целулит все още не е изучен до край. Смята се, че това по-скоро е женски проблем, в който учатват  женските полови хормони. Д-р Хюбер (САЩ) изказва мнение, че след менопаузата, целулитът  може да се свърже с каренните промрни в хормоналния статус. Но целулита вече се среща у всяка трета жена на възраст между 25 – 30 г. и всяка четвърта жена на възраст между 30 – 40 г. Поради тазаи статистика, учените са склонни да мислят, че причината се крие в нарушеното лимфо- и кръвообращение в подкожната мастна тъкан. Безспорен е фактът, че в резултат на хормоналните промени и нарушението на водно-солевата обмяна, се запушват каналите на мастните лобове,секретиращи мазна слуз и именно тази слуз започва да се натрупват в адипоцитите.

Ако целулита се определя като абнормно натрупване на мастни локални отлагания, то затлъстяването може да се дефинира като абнормни натрупвания на мазнини по цялото тяло. Проблемът с целулита и затлъстяването са известни от дълбока древност и все още не е намерена най-ефективната методика за лечението им. Смята се,че вакум-масажът, съчетан с диета  физически упражнения оказват значителен ефект при тази борба. Литературната справка сочи, че ефектът на вакум-терапията е по-виск в сравнение с останалите мероприятия за намаляне на целулита и наднорменото тегло. Този мошен ефект се дължи на детоксикацията на лимфата, в резултат на което се активират по естесвен път обменните процеси в организма.